JRC prodáno do rukou Game Group. Co to přinese?

Vyjednávání o prodeji sítě JRC Interactive jsou minulostí. Firma, která byla v Česku průkopníkem distribuce a prodeje počítačových her, mění majitele. Podle výpisu z obchodního rejstříku jím je The Game Group plc., která vlastní více než 800 prodejen v regionu Evropy a Austrálie. Ing. Slavomíru Pavlíčkovi, který s hrami v Česku před zhruba dvaceti lety začínal na vysokoškolských kolejích na Strahově a postupně vybudoval JRC, Bohemia Interactive / CENEGA a Bohemia Interactive Studio, tak zbývá už jen poslední ze zmiňovaných firem.

JRC Interactive bylo k mání několik let, avšak Ing. Pavlíček nechtěl firmu prodávat pod cenou a na místním trhu se nenašel žádný z investorů, který by v herním byznysu viděl takový potenciál, aby investoval podle neoficiálních informací požadovaných zhruba 90 milionů korun za 100% společnosti. Management JRC však hodnotu firmy zvedal do posledních dní obsazováním lukrativních prostor v obchodních centrech a nutno říct, že se to zejména v posledním roce více než dařilo. Firma tak byla v okamžiku svého prodeje velmi lukrativní nevěstou. O tom svědčí i fakt, že k vážným zájemcům patřil i známý řetězec GameStop.

Příchod Game Group na český trh může notně zamíchat kartami i zdejšími stojatými vodami. Britové se soustředí na co nejnižší ceny a nejvyšší obraty. Dá se tedy očekávat, že se budou snažit nakupovat centrálně tam, kde to pro ně bude nejlevnější, což v Česku asi nebude. Paradoxně tak mohou být v budoucnu anglické tituly levnější než lokalizované verze, což dosud nebývalo zvykem. Vzhledem k tomu, že JRC je jednička v prodeji her, se ale dá očekávat, že se to místním distributorům moc líbit nebude a jediné, co s tím mohou dělat, je zlevnit (v případě EA, Sony, Microsoftu) nebo tlačit své dodavatele k nižším nákupním cenám, aby mohli zlevnit (v případě všech ostatních). Přelom roku tak může být na herní scéně hodně zajímavý.